Formare-Continua.ro - Formare Continua Muntenia - Formare Profesionala

Proiectul : Competitivitate și stabilitate pe piața muncii prin calificare și consiliere profesională! Creșterea gradului de calificare și adaptare al salariaților din ramura sănătate și asistență socială din Regiunea Sud-Muntenia pe o piață a muncii în plină schimbare prin calificare, recalificare și consiliere profesională

.main div#banner2.clearfix {

  background: url('/../images/nou/modullauk2.png') repeat scroll 0 0 #FFFFFF;
  border-radius: 6px 6px 6px 6px;
  -moz-border-radius: 6px 6px 6px 6px;
  -webkit-border-radius: 6px 6px 6px 6px;
  box-shadow: 0 1px 1px rgba(255, 255, 255, 0.8) inset, 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.2), 0 0 0 4px rgba(188, 188, 188, 0.5);
   -moz-box-shadow: 0 1px 1px rgba(255, 255, 255, 0.8) inset, 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.2), 0 0 0 4px rgba(188, 188, 188, 0.5);
  -webkit-box-shadow: 0 1px 1px rgba(255, 255, 255, 0.8) inset, 1px 1px 3px rgba(0, 0, 0, 0.2), 0 0 0 4px rgba(188, 188, 188, 0.5);
  clear: both;
  display: inline-block;
  margin-bottom: 4px;
  margin-top: 5px;
  padding-left: 20px;
  padding-right: 20px;
  position: relative;
}
Prima Pagina » Informaţii Utile » Stiri medicale » Diagnosticul in acromegalie, pus si dupa 10 ani de evolutie a bolii. Problema nu este doar in Romania.
A+ R A-

Diagnosticul in acromegalie, pus si dupa 10 ani de evolutie a bolii. Problema nu este doar in Romania.

Email Imprimare PDF

Anual, apar in tara noastra intre 60 si 80 de cazuri noi de acromegalie, o boala rara despre care se crede ca ar fi suferit celebrul personaj biblic Goliath, care avea "sase coti si o palma", adica peste 2 metri inaltime. Specialistii sustin ca Goliath suferea de afectarea campului vizual si slabiciune musculara, semne ale acromegaliei.

Per total, in Romania, sunt estimate, aproximativ intre 800 si 1800 de cazuri ale acestei afectiuni, caracterizata prin hipersecretie de hormon de crestere. Din pacate, medicii specialisti sustin ca nu cunosc cu exactitate numarul romanilor care sufera de "cresterea extremitatilor", intrucat nu avem un registru al acestor pacienti.

"O mie si ceva de cazuri sunt cu certitudine. Va pot spune ca, in momentul de fata, sub tratament medicamentos sunt aproximativ 300 de pacienti. Exista, insa, si pacienti care sunt vindecati imediat dupa tratamentul chirurgical si care nu mai au nevoie de medicamente si, probabil, multi inca mai umbla dupa un diagnostic", sustine prof. dr. Simona Fica, presedintele Societatii Romane de Endocrinologie.

Diagnosticul precoce, pus cu mare greutate

Diagnosticul de acromegalie este stabilit, in medie, dupa 4-10 ani de evolutie, lucru demonstrat stiintific. Schimbarile organismului apar treptat si, in mod special, cele legate de trasaturile faciale. In cele mai multe cazuri, initial, pacientii pun modificarile fizionomiei pe seama inaintarii in varsta si nu se adreseaza medicului. Acest lucru face ca stabilirea diagnosticului, in faza initiala a bolii, sa fie dificil.

"Nu se pune problema ca in Romania exista o problema in a pune diagnosticul, ci la fel este in toata lumea. Si asta pentru ca simptomele si modificarile sunt atat de lente incat atat pacientul, cat si cei din jurul lui, nu le sesizeaza. Ce facem noi cand avem un pacient la care observam modificari ale fizionomiei? Le cerem o poza, care sa fie cu cel putin 10 ani in urma. In acest fel, observam modificarile", a precizat prof.dr. Simona Fica.

Cu toate acestea, exista cazuri in care pacientii simt ca ceva nu este in regula si merg la medicul de familie. Cum, insa, simptomele acromegaliei sunt nespecifice, nici medicii nu stiu cu ce au de-a face. Printre principalele semne ale afectiunii, medicii specialisti amintesc: oboseala, durerile de cap, durerile articulare, dentare, nevralgiile, acroparesteziile, absenta menstrelor, hiperhidroza sau tulburarile de vedere.

Pacientii cu boli endocrine, un aliat pentru medici

Boala apare cu precadere intre 30 si 50 de ani. Debutul ei se manifesta, de obicei, in jurul varstei de 32-35 ani, iar varsta de stabilire a diagnosticului este cea de 41 de ani.

De foarte multe ori, pacientii cu boli endocrine dau o mana de ajutor medicilor, indemnand alti pacienti cu acromegalie sau boala Cushing sa mearga la un control.

"Ei au fost foarte atenti si foarte impresionati pe perioada internarii si, atunci cand vad pe cineva care prezinta diferite modificari ale fizionomiei, il trimit la medic. Acest lucru este foarte important deoarece, cu cat diagnosticul este pus mai devreme, cu atat modificarile se retrag. Este adevarat, nu perfect, insa tot ceea ce inseamna parte moale se normalizeaza. Din nefericire, odata osul ingrosat, el nu mai poate fi adus la normal", a explicat prof. Fica.

Clinic, acromegalia este caracterizata prin cresterea deformanta in grosime si latime a oaselor si a tesuturilor moi. In faza constituita a bolii, aspectul acromegalului este destul de caracteristic. Cresterea excesiva se rasfrange asupra intregii conformatii a individului. Mainile si picioarele sunt groase si late, toracele este de asemenea latit si deformat, fapt care atrage in primul rand atentia. Printre semnele clinice se numara largirea bazei nasului, ingrosarea buzelor si a gatului, latirea fruntii, o fata incruntata, cresterea in inaltime, modificarea numarului la incaltaminte.

Bolile cardiovasculare - cauza a 60% din decesele in acromegalie

Diferite studii epidemiologice au aratat ca speranta medie de viata pentru pacientii cu acromegalie este cuprinsa intre 57-64 de ani. Mortalitatea in randul acestor pacienti este de 2-4 ori mai mare decat in randul populatiei generale, in special din cauza complicatiilor cardiovasculare. Acestea reprezinta prima cauza de mortalitate in acromegalie, fiind responsabile pentru 60% din decese.

"Din acest motiv, ele trebuie combatute in timp util in asa fel incat, fie sa nu apara, fie sa le poata fi stopata progresia odata ce au aparut. Hipertensiunea arteriala reprezinta, de cele mai multe ori, prima manifestare si se datoreaza retentiei de apa si sodiu pe care excesul de hormon de crestere o realizeaza, apoi cardiomegalia, care pe parcursul bolii poate capata aspectul de cardiopatie", a epxlicat dr. Madalina Musat, sef lucrari in cadrul Institutului Clinic "C.I Parhon" din Capitala.

Recent, s-a constatat ca modificarile fizionomiei si ale extremitatilor sunt insotite de semne de afectare cardiaca, hipertensiune, diabet sau sindrom de tunel. Principalele complicatii severe care pot aparea in acromegalie sunt cele cardiovasculare, metabolice si musculoscheletice.

Prima linie de tratament: chirurgia hipofizara

Specialistii au la indemana trei optiuni terapeutice: metodele chirurgicale, tratamentul medicamentos si terapia de iradiere. Dintre acestea, prima linie terapeutica ramane chirurgia hipofizara, care a evoluat foarte mult in ultimii ani.

"Metoda chirurgicala presupune o instalatie complicata care sa-i permita chirurgului sa neuronavigheze endoscopic prin cavitatea nazala. Este nevoie de un endoscop, un RMN intraoperator care sa-i dea chirurgului informatia ca a scos tot ce trebuia", a explicat dr. Musat.

...

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Diagnosticul-in-acromegalie_-pus-si-dupa-10-ani-de-evolutie-a-bolii.-Problema-nu-este-doar-in-Romania._16383/

Testimoniale WORKSHOP

Cursuri formare profesionala

 Discutii Idei si Sugestii 

 Interviul pas cu pas - Cifra magica 3

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei

vila eforie sud